```
Praktische info
“Eens we allemaal elektrisch gaan rijden, gaat de autobatterij instaan voor je thuisbatterij. Er zal een wisselwerking van stroom plaatsvinden.” Hmmm ja. Dat is technisch perfect mogelijk. Maar is dat efficiënt?
wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Is het nuttig om ook een thuisbatterij aan te schaffen?

Of je nu alleenstaand bent of een kroostrijk gezin hebt, de elektrische toestellen in huis heb je ook nodig na zonsondergang. Dan geven je zonnepanelen geen stroom meer en zou je beroep doen op de stroom van het net. Hmmm… maar wacht eens. Wou je geen eigen groene stroom in huis? Dat is jammer genoeg niet mogelijk zonder thuisbatterij.

De thuisbatterij geeft je onafhankelijkheid

Wek je zelf stroom op? Dan gebruik je die liever zelf natuurlijk. Met een thuisbatterij sla je de overtollige stroom op om ze bijvoorbeeld in de avond te gebruiken.

Maar is een thuisbatterij wel interessant voor jou of is het beter om nog even te wachten?

Er is heel wat speculatie in de markt. “Eens we allemaal elektrisch gaan rijden, gaat de autobatterij instaan voor je thuisbatterij. Er zal een wisselwerking van stroom plaatsvinden.” Hmmm ja. Dat is technisch perfect mogelijk. Maar is dat efficiënt? Je kan bijvoorbeeld al je e-mails via de smartphone beheren én nooit meer een laptop openslaan, maar is dat handig? Je wil beide efficiënt en effectief kunnen inzetten. Dat zorgt voor comfort en een verhoogde betrouwbaarheid met je toestellen. Wel, hetzelfde geldt voor je energie.

We schetsen even...

Je komt thuis van een lange werkdag en je wil je accu van de wagen opladen. Je moet morgen een heel eind rijden.

Intussen is een drukke avondspits gaande. Wasmachine draait, de vaatwas ook. De verlichting staat aan. Er wordt in de kinderkamer luid gezongen op liedjes van K3… En je autobatterij moet intussen instaan voor je groene energie. De zon is intussen onder, dus op je zonnepanelen kan je even niet rekenen. Hoe denk je dat je accu van de wagen er de dag nadien zal uitzien?
Hmm…. We hebben onze bedenkingen.

De voordelen van een thuisbatterij

De voordelen van een thuisbatterij zijn onmiskenbaar aanwezig.


 • Je bent voor groene stroom nóg minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
 • Je vergroot je besparing op de factuur.
 • Je bent grotendeels zelfvoorzienend en hebt nog minder last van de stijgende kosten voor energie.
 • En zelfs wanneer er sprake is van een stroomstoring, heb je dankzij de thuisbatterij nog toegang tot stroom.

Hoeveel energie moet je opslaan?

Voor gezinswoningen kan je een keuze maken tussen 5, 10 en 15 kWh. De thuisbatterij is modulair, dus je kan starten met 5 kWh en later een element extra aankopen.

Hou er rekening mee dat een gezin gemiddeld 5 kWh per dag aan elektriciteit verbruikt. Eén module slaat dus ongeveer een dag aan elektriciteit voor je op.

Jij bepaalt welke hoeveelheid energie je wil opslaan. Twijfel je? Onze energie-architecten geven je graag advies om de meest gunstige optie te nemen, ook als dat betekent dat je beter een element minder kiest.

Zijn er subsidies voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is natuurlijk geen goedkope aankoop. Een slimme investering, absoluut, maar niet goedkoop. Gelukkig komt VEKA een stukje tussen. Er is een premie voor wie een thuisbatterij koopt of leaset. De Vlaamse Regering heeft de premie verlengd tot in 2024 en extra budgetten vrijgemaakt. Goed nieuws, dus.


Van 2021 tot eind 2024 zijn er subsidies te verkrijgen voor thuisbatterijen. Die kunnen tot wel 40% van de kost van een batterij betekenen. De kost voor de plaatsing van de digitale meter wordt eveneens door de overheid voorzien.


Voor 2021 ziet dat er als volgt uit:


 • 0 tot 4 kWh: € 300/kWh
 • 4 tot 6 kWh: € 300/kWh
 • 6 tot 9 kWh: € 250/kWh

Met een maximum van € 2.550 of 40% van de eindfactuur.

Hoe vraag je een subsidie aan?

Onder voorbehoud van finale goedkeuring door de Vlaamse Regering worden premies voor een thuisbatterij met een datum van indienstname vanaf 2023 bij Fluvius aangevraagd.

Aanvragen met een datum van indienstname in 2022 blijf je aanvragen via de website van het VEKA (energiesparen.be).

Zit je met vragen?

Neem zeker contact op met onze energie-architecten voor meer informatie.

Onze energieblog

Altijd op de hoogte
  Made on
  Tilda